Centrum voor Oncologisch Onderzoek (CORE) – Universiteit Antwerpen

Pilar: Product Placement - Customer Experience
Product Placement
Customer Experience

Product Placement

Uitdagingen

  • Het aantrekken van nieuwe fondsen: CORE is altijd op zoek naar nieuwe donaties naast de huidige financiering. Het aantrekken van nieuwe financiering blijft hun belangrijkste uitdaging om het kankeronderzoek te versnellen.
  • Partners in de kijker zetten: het centrum voor oncologisch onderzoek van de Universiteit van Antwerpen, ook bekent als het CORE team, heeft als missie alle kankerpatiënten te behandelen met een behandeling die is afgestemd op hun type kanker en hun lichaam. Om deze onderzoeken te kunnen realiseren, is heel wat budget nodig, waardoor ze samenwerkt met partners. Aangezien de snelheid van haar onderzoeken afhankelijk is van de budgetten die ze van haar partners krijgt, is het ook belangrijk om hen zoveel mogelijk in de kijker te zetten.

Oplossingen

  • Het aantrekken van nieuwe fondsen: het laboratorium wordt op een interactieve manier in de kijker gezet samen met de partners. Op deze manier wordt ook de aandacht van andere potentiële partners getrokken en is de kans ook groter dat ze die ook over de streep kunnen halen.
  • Partners in de kijker zetten: de 3-DEE virtuele tour biedt verschillende manieren om de huidige partners in de kijker te zetten aan. Daarnaast kan de 3-DEE virtuele tour ook eenvoudig gedeeld worden, waardoor ook de partners dit via hun communicatiekanalen zowel intern als extern kunnen communiceren.

Customer Experience

Uitdagingen

  • Eigen visibiliteit verhogen: hoewel de Universiteit van Antwerpen bekend is, is CORE zelf niet zo bekend. Alle mond-tot-mondreclame en visibiliteit over hun onderzoeken en initiatieven zijn dan ook welkom, zodat ze minder tijd moeten steken in het zoeken van fondsen en meer tijd kunnen besteden aan hun onderzoek.
  • Transparant communiceren: potentiële investeerders willen op voorhand weten waar ze in investeren en wat er met hun geld wordt gedaan. Ook dit wilt CORE op een originele en interactieve manier kunnen doen in plaats van documenten te moeten bezorgen aan de investeerders.
  • Mond-tot-mondreclame verhogen: momenteel is de mond-tot-mondreclame zeer beperkt, waardoor CORE niet de nodige aandacht krijgt die ze verdient. Daarnaast maakt het het ook moeilijker om de juiste partners aan te trekken en zo ook budget te ontvangen om hun onderzoeken te steunen.

Oplossingen

  • Eigen visibiliteit verhogen: de interactieve virtuele tour is een gespreksonderwerp wanneer je het hebt gezien. Aangezien het geplaatst kan worden op de website van CORE zelf, maar ook door de partners eenvoudig gedeeld kan worden, boost het de eigen (online) visibiliteit van CORE. Terwijl wordt de visibiliteit van de partners’ ook geboost. Wat een absolute win-win is.
  • Transparant communiceren: donateurs willen vaak weten waar ze in investeren en wat er met het geld gebeurt. Daarom zorgt de 3-DEE virtuele tour ervoor dat je het volledige laboratorium kan bekijken. Maar de virtuele tourbezoeker kan ook behind the scenes video’s zien, het team achter het onderzoek leren kennen en zelfs andere onderzoeken raadplegen. Regelmatig worden er ook lezingen en events georganiseerd en ook deze worden in de 3-DEE virtuele tour in de kijker gezet, zodat donateurs hier naartoe kunnen komen.
  • Mond-tot-mondreclame verhogen: doordat de 3-DEE virtuele tour eenvoudig gedeeld kan worden en het laboratorium op een interactieve manier bekeken kan worden, is de kans groter dat investeerders dit gaan delen. Maar ook andere die de tour hebben gezien, zullen meer instaat zijn om het onderling te delen.

Are you next?
Let's talk!